Otázka: Odkdy bude obec pořizovat územní plán podle nového stavebního zákona?

Odpověď:

Po poslední novele (č. 152/2023 Sb.) by měl být zákon č. 283/2021 Sb., stavební zákon účinný od 1. 1. 2024. Uvidíme, zda se ještě účinnost této normy nebude dalšími novelami měnit. Kromě této obecné účinnosti obsahuje nový stavební zákon ještě specifické přechodné období.

Tím se podle § 334a (po poslední novele) rozumí pro účely územního plánování období od 1. ledna 2024 do 30. června 2024. V tomto období se bude ve věcech týkajících se územního plánování postupovat podle dosavadních právních předpisů, s výjimkou územního rozhodnutí a závazného stanoviska orgánu územního plánování, která se nevydávají pro účely povolení vyhrazené stavby uvedené v příloze č. 3 k tomuto zákonu, stavby s ní související a stavby tvořící s ní soubor staveb.

V §§ 316 až 328 obsahuje nový stavební zákon další přechodná ustanovení k územnímu plánování. Pro jejich účely se za den nabytí účinnosti tohoto zákona považuje 1. červenec 2024.

Z toho všeho plyne, že relevantní bude celý nový stavební zákon pro územní plánování až za rok (od července 2024), ale je nutné myslet na to, aby připravované územní plány odpovídaly už nyní také novému stavebnímu zákonu. Pro schválená zadání totiž platí, že požadavky, které jsou v rozporu s tímto zákonem, se nepoužijí. Schvalovaný návrh rovněž nebude moci být v rozporu s ustanoveními nového stavebního zákona.

Pokud jde o již vydané územní plány, platí totiž, že uplatní se § 324, kde se píše: Části územně plánovací dokumentace vydané podle zákona č. 183/2006 Sb., které nemohou být podle tohoto zákona její součástí, se nepoužijí a při nejbližší změně musí být z této dokumentace vypuštěny. To podle našeho názoru platí kupř. pro dohody o parcelaci, které už nový stavební zákon nezná a nahrazuje je částečně plánovacími smlouvami (podle § 327 odst. 2 ale již uzavřené dohody o parcelaci zůstávají v platnosti).

TENTO DOTAZ BYL ZVEŘEJNĚN V RÁMCI NAŠÍ VÝZVY: 365 ČLÁNKŮ NEBO DALŠÍ KOČKAPŘIJÍMÁME DOTAZY K ÚZEMNÍMU PLÁNOVÁNÍ A DOTACÍM, KTERÉ ZDARMA ZODPOVÍME.