Včera rozhodoval Vrchní soud v Praze o tom, jestli spolky mohou žalovat velké korporace za greenwashing. Soudci neměli pochybnosti o tom, že ano a že i ze současné právní úpravy plyne, že greenwashing je nekalou obchodní praktikou. Díky naší práci je tak na světě první významné rozhodnutí, díky kterému se mohou spotřebitelé bránit proti snaze podnikatelů lakovat svoji činnost na zeleno.

Žaloba proti řetězci Lidl

Před časem Dobře zapsaný spolek, který má ve stanovách mj. to, že řeší práva spotřebitelů, podal žalobu na společnost Lidl s tím, že se tento řetězec dopouští klamavé reklamy. Tvrdí totiž, jak moc je jeho činnost klimaticky odpovědná, ale tzv. skutek utek‘, neboť Lidl současně s líbivými řečmi o snižování CO2 nabízel k nákupu v rámci jedné ze svých kampaní plastové hračky Stikeez, které nemají s ekologií společného vůbec nic – vždyť jde ve výsledku o zcela zbytečný odpad, který se musí nějak vyrobit, přepravit, zabalit a následně jeho část zlikvidovat a zbytek skončí pohozený někde v přírodě.

Spolky mohou jít k soudu proti klimatickým tvrzením

Prvostupňový soud vyšel z toho, že spolek nemá aktivní legitimaci, tedy že se nemůže proti nekalé praktice spočívající v greenwashingu u soudu bránit. Vrchní soud v Praze s tím ale nesouhlasil. Dospěl k závěru, že spolek, který má ve stanovách, že se právy spotřebitelů zabývá, má možnost se na soud obrátit i pokud jde o greenwashing.

Soud dospěl také k závěru, že se už dnes dá greenwashing zahrnout pod skutkové podstaty nekalé soutěže (zejména může jít o klamavou reklamu, která může ovlivňovat chování spotřebitelů), jak ji upravuje občanský zákoník. Není tedy nutné s žalobami čekat až na transpozici nové směrnice EU o greenwashingu, která zakazuje lakování na zeleno výslovně. Směrnicí se na jaře 2024 zabývali poslanci Evropského parlamentu a brzy poté se jí zabývala Evropská rada.

Hromadné žaloby na obzoru

Názory Vrchního soudu nepředstavují pro korporace, které mnohdy nesmyslnými klimatickými prohlášeními nešetří, dobrou zprávu – od včerejška nad nimi totiž visí Damoklův „spotřebitelský“ meč. Pevně věříme, že se proti greenwashingu odhodlají bránit i další organizace, kterým Dobře zapsaný spolek prošlapal cestu k soudu. Do budoucna se navíc právě nepravdivá zelená tvrzení jeví jako ideální pole pro hromadné žaloby. Nepochybně tedy v právním světě existuje něco, na co se lze více než těšit.

O rozsudku informovala  média  zde, dále pak zde a také zde.

O případu napíšeme podrobně po vyhotovení rozsudku Vrchního soudu v Praze. Sledujte dál naše stránky nebo stránky Dobře zapsaného spolku.