Otázka: Doslechli jsme se, že se po 1. 7. 2024 mění způsob výpočtu zastavěnosti pozemku, je to pravda?

Odpověď:

Zákon č. 283/2001 Sb., stavební zákon v § 13  písm. o) přináší novou definici zastavěné plochy stavby, kterou se rozumí „plocha ohraničená pravoúhlými průměty vnějšího líce obvodových konstrukcí všech nadzemních i podzemních podlaží do vodorovné roviny; plochy lodžií a arkýřů se započítávají; u objektů poloodkrytých (bez některých obvodových stěn) je zastavěná plocha vymezena obalovými čarami vedenými vnějšími líci svislých konstrukcí do vodorovné roviny; u zastřešených staveb nebo jejich částí bez obvodových svislých konstrukcí je zastavěná plocha vymezena pravoúhlým průmětem střešní konstrukce do vodorovné roviny.“

Vzhledem k tomu, že hned následující písm. p) tohoto ustanovení říká, že „zastavěnou plochou pozemku součet všech zastavěných ploch jednotlivých staveb“, je možné dovodit, že nový stavební zákon skutečně zasáhl do výpočtu zastavěnosti pozemků.

Pokud tedy územní plán stanoví, že je možné pozemek zastavět např. z 60%, tak se nyní do výpočtu zřejmě nebudou započítávat např. zpevněné plochy, jako jsou nekrytá parkovací stání, sjezd ke komunikaci, chodník apod, neboť se jedná o stavby, které nemají vůbec obvodové stěny ani jiné svislé konstrukce. Územní plán může pro započítávání zpevněných ploch stanovit odlišná pravidla, která bude zapotřebí řádně odůvodnit.

Všechny zodpovězené dotazy najdete zde. Více našich textů k  územnímu plánování pak zde.