Otázka: Soud rozsudkem zrušil část změny územního plánu. Musíme pořídit úplné znění, které rozsudek zohlední nebo to můžeme udělat až s jinou změnou územního plánu?

Zákon č. 283/2021 Sb., stavební zákon v § 114 řeší následky zrušení územně plánovací dokumentace. V odst. 2 se dočteme: „Při zrušení změny územně plánovací dokumentace platí územně plánovací dokumentace ve znění před touto změnou. Je-li to nezbytné, zajistí pořizovatel úpravu úplného znění.“ Z toho je zjevné, že pokud dojde ke zrušení změny územního plánu nebo její části soudem (málokdy bývá zrušeno celé opatření obecné povahy, obvykle to týká jen jeho částí), je zapotřebí, aby pořizovatel (nikoli zastupitelstvo) upravil úplné znění územního plánu. Nové úplné znění by mělo být vloženo do národního geoportálu územního plánování, což opět zajišťuje pořizovatel.

I když by ale pořizovatel nezajistil úpravu úplného znění, neznamená to, že by snad územní plán nemusel respektovat rozhodnutí soudu. Pořád platí, že daná část změny územního plánu byla zrušena rozsudkem soudu ke dni, který soud v rozsudku určil. Jednoduše je z územního plánu vyškrtnuta a neplatí, ať už dojde nebo nedojde k úpravě úplného znění.

Na závěr zdůrazňujeme, že v případě zrušení změny územního plánu nebo její části dochází k „obživnutí“ regulace, která byla obsažena v územním plánu před změnou. Daný pozemek tedy není bílým místem bez regulace, ale platí pro něj to, co bylo v územním plánu obsaženo před změnou.

Všechny zodpovězené dotazy najdete zde. Další naše články k územnímu  plánování zde.