Otázka: Kdo hradí náklady na pořízení územní studie, když je tato územní studie podmínkou pro rozhodování v území podle územního plánu?

Odpověď:

Z § 81 odst. 4 zákona č. 283/2021 Sb., stavební zákon plyne, že územní plán může ve vybraných plochách nebo koridorech uložit pořízení územní studie jako podmínku pro rozhodování v území a může stanovit základní podmínky pro pořízení územní studie a lhůtu pro vložení územní studie do národního geoportálu územního plánování. Tato lhůta nesmí být delší než 6 let od nabytí účinnosti územního plánu. Marným uplynutím stanovené lhůty pozbývá podmínka pořízení územní studie platnosti.

Podle § 68 odst. 1 stavebního zákona pořizovatel (nikoli obec v samostatné působnosti!) pořizuje územní studii

  • v případech, kdy je to požadováno územně plánovací dokumentací,
  • z vlastního podnětu, nebo
  • z jiného podnětu.

V § 68 odst. 2 stavebního zákona se pak uvádí: náklady na zpracování územní studie požadované územně plánovací dokumentací hradí orgán, který územně plánovací dokumentaci vydal. Tím se myslí v případě územního plánu zastupitelstvo, resp. samozřejmě obec. Z tohoto pravidla nezná stavební zákon výjimku.

Pouze pořízení územní studie z jiného podnětu (tedy ne té, která je pořizována na základě požadavku plynoucího z územního plánu) může pořizovatel podmínit úhradou nákladů na zpracování územní studie subjektem, který tento podnět podal. Proto máme za to, že se ke studiím pořizovaným z jiného podnětu vztahuje i poněkud nejasně formulovaný § 68 odst. 3 stavebního zákona, který v podstatě jen opakuje poslední větu z § 68 odst. 2, když říká: Pořizovatel může stanovit, že ten, kdo hodlá změnu v území realizovat, zajistí zpracování územní studie na své náklady.

Je logické, že ten, kdo dává podnět k pořízení územní studie, je také tím, kdo hodlá realizovat změnu v území a tím, komu se přičítají případné náklady na pořízení územní studie z jiného podnětu. § 68 odst. 3 se podle našeho názoru na územní studii, jejíž pořízení je podmínkou plynoucí z územního plánu, nevztahuje. Z § 68 odst. 3 se také dá dovodit, že pořizovatel musí požadavek na úhradu nákladů vtělit už do zadání územní studie.

Všechny zodpovězené dotazy najdete zde. Další naše články k územnímu  plánování zde.