Otázka: Investor chce na území naší obce vybudovat malou vodní elektrárnu. Víme, že soláry a větrníky jsou prioritními záměry a měly by být upřednostněny a územní plán je v podstatě nemůže zakázat. Je to tak i u malých vodních elektráren?

Odpověď:

Je skutečně pravda, že obnovitelné zdroje energie (OZE) jsou v řadě případů plánovány a realizovány v tzv. převažujícím veřejném zájmu, což znamená, že ani jiné veřejné zájmy nemusí odůvodnit to, že se obec pokouší v územním plánu výstavbu OZE vyloučit.

V § 82a odst. 1 zákona č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny se píše: „Má se za to, že plánování, výstavba, modernizace a provoz zařízení pro výrobu energie z obnovitelných zdrojů, jejich připojení k soustavě a související soustava samotná a skladovací zařízení jsou v převažujícím veřejném zájmu a že slouží veřejnému zdraví a bezpečnosti.“

V § 82a odst. 3 se pak uvádí: „Odstavec 1 se neuplatní v případě plánování a výstavby nových obnovitelných zdrojů využívajících energii vodního toku.“

Podobně věc řeší zákon č. 254/2001 Sb., o vodách, podle jehož § 23b se má za to, že plánování, výstavba, modernizace a provoz zařízení pro výrobu energie z obnovitelných zdrojů, jejich připojení k soustavě a související soustava samotná a skladovací zařízení, jsou při posuzování existence převažujícího veřejného zájmu nebo převahy přínosů nových změn pro lidské zdraví, udržení ochrany obyvatel nebo udržitelný rozvoj v převažujícím veřejném zájmu a že slouží veřejnému zdraví a bezpečnosti. Z odstavce druhého plyne, že se uvedené neuplatní v případě plánování a výstavby nových obnovitelných zdrojů využívajících energii vodního toku.

Můžeme tedy uzavřít, že pokud jde o malou vodní elektrárnu, není tato bez dalšího v převažujícím veřejném zájmu přímo ze zákona. To samozřejmě neznamená, že v konkrétní situaci nemůže převážit veřejný zájem na realizaci malé vodní elektrárny and jinými zájmy v území. To, že došlo k poměření těchto zájmů a výsledek tohoto poměřování pak bude muset být patrný z odůvodnění územního plánu, který bude realizaci malé vodní elektrárny vylučovat.

Všechny zodpovězené dotazy najdete zde. Další naše texty k problematice obnovitelných zdrojů zde.